Berita Travel
Berita Travel

Ladang Teh Sabah

Kongsikan
Ladang Teh Sabah atau dikenali dengan jenama Sabah Tea terletak di Ranau iaitu 127km dari Kota Kinabalu, di sini juga disediakan restoran dan penginapan. Perjalanan hingga ke Ranau tidak lengkap sekiranya tidak mengunjungi satu-satunya ladang teh ini.
Sabah Tea

Ladang Teh

Sabah Tea
Papan tanda Sabah Tea di jalan utama
Ranau, Sabah
Sabah Tea
Keadaan jalan batu di kawasan Ladang Teh Sabah
Ranau, Sabah

Pakej Lawatan ke Kilang

Sewaktu kami berada di sana aktiviti lawatan ke kilang sudahpun tamat, jadi kami tidak sempat untuk lihat proses pembuatan teh di kilang pada awal pagi.

Restoran

Jika tiada perancangan untuk menginap di sini, anda boleh singgah di restoran ini untuk rasai pilihan teh Sabah dan juga masakan yang disediakan.

Restoran Sabah Tea
Restoran Sabah Tea yang diuruskan oleh Sabah Tea Resort
Ranau, Sabah
Restoran Sabah Tea
Restoran Sabah Tea
Sabah Tea
Gambar dari kiri: Sabah Tea Tarik Nalapak (Panas) RM5.25, Banana Milk Shake RM8.15 dan Sabah Tea with Cinnamon (Ais) RM5.25

Rumah Panjang

Rumah Panjang adalah tidak asing lagi di Sabah atau Sarawak kerana ia adalah warisan budaya masyarakat tempatan, di sini juga terdapat Rumah Panjang.

Rumah Panjang
Rumah panjang adalah salah satu penginapan di Sabah Tea Resort
Ranau, Sabah
Rumah Panjang
Ranau, Sabah

Lawati laman web Sabah Tea untuk maklumat rasmi.

Kami amat berharap perkongsian ini memberi manfaat kepada pembaca. Sertai Berita Travel untuk capaian pantas di Telegram.

Adi Azudin

Seorang designer bebas (freelancer) yang impikan untuk mengembara sepanjang masa kerana kerja boleh dilakukan di mana sahaja.

Cerita lain untuk dibaca

Penafian: Beberapa pautan pada blog ini adalah pautan afiliasi. Segala pautan ini adalah tidak memberikan anda sebarang kos tambahan, saya akan mendapat peratusan yang kecil iaitu komisen jika anda membuat pembelian dan saya hanya mengesyorkan produk yang terbaik!