Pasport Malaysia Diterima 156 Negara Tanpa Visa

Share
Pasport adalah pengenalan diri anda membuktikan anda adalah warganegara bagi sesebuah negara yang digunakan apabila berada di luar Malaysia sebelum anda diterima masuk ke negara lain di dunia ini.

Kekuatan pasport Malaysia berada di kedudukan ke-6 dunia sekarang ini, berkongsi kedudukan dengan 3 negara lain iaitu Australia, Malta dan Republik Czech yang mana pembawanya diterima oleh 156 buah negara tanpa memerlukan visa. Sebagai rakyat Malaysia anda hendaklah mengetahui perkara ini.

Kekuatan pasport diukur berdasarkan jumlah penerimaan tanpa visa ke negara-negara yang ada serata dunia.

Terdahulu Amerika Syarikat dan Kanada juga berada di kedudukan bersama negara kita tetapi telah naik pada kedudukan ke-4 baru-baru ini dengan jumlah Visa-Free Score 158 negara. Jerman pula sebagai pemegang rekod baharu di kedudukan pertama dengan diterima masuk tanpa visa oleh 161 negara.

Pengembara
Mengembaralah ke serata dunia selagi anda berupaya melakukannya dan jadilah pengembara yang bijak
Foto oleh @chuttersnap di Unsplash

Bagi negara-negara jiran sekitar Asia Tenggara kesemuanya rakyat Malaysia boleh memasuki tanpa memerlukan visa kecuali Myanmar sahaja. Untuk mengetahui senarai penuh boleh rujuk melalui pautan yang diberikan di bawah.

Rujuk: Passport Index

Kedudukan pasport Malaysia mungkin berubah dari semasa ke semasa bergantung kepada jumlah Visa-Free Score yang diterima.

Sebagai rakyat Malaysia saya juga berharap kedudukan negara kita tidak menurun malah ia makin naik seiring dengan kedudukan negara-negara maju yang lain. Untuk kepastian daripada sumber yang tepat sila rujuk Passport Index melalui pautan di atas.

Kami amat berharap perkongsian ini memberi manfaat kepada pembaca. Ikuti kami di Twitter untuk berhubung.

Adi Azudin

Seorang designer bebas (freelancer) yang impikan untuk mengembara sepanjang masa kerana kerja boleh dilakukan di mana sahaja.

Cerita lain untuk dibaca

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Penafian: Beberapa pautan pada blog ini adalah pautan afiliasi. Segala pautan ini adalah tidak memberikan anda sebarang kos tambahan, saya akan mendapat peratusan yang kecil iaitu komisen jika anda membuat pembelian dan saya hanya mengesyorkan produk yang terbaik!