Berita Travel
Berita Travel

10 Tempat Wajib Untuk Dilawati di Bumi Balkan

Kongsikan
Balkan meninggalkan pelbagai warisan sejarah dari sejarah Empayar Rom, Bizantin, Uthmaniah, sejarah perang etnik Bosnia - Serbia yang mengakibatkan ratusan ribu rakyat tidak bersalah terbunuh sehinggalah kebangkitan semula wilayah di rantau ini.

Balkan terletak di bahagian tenggara Benua Eropah yang terdiri daripada 6 buah negara sepenuhnya di dalam Balkan iaitu Albania, Bulgaria, Bosnia dan Herzegovina, Kosovo, Macedonia dan Montenegro. Manakala terdapat lagi 7 buah negara yang sebahagiannya di dalam Balkan iaitu Croatia, Greece, Itali (Trieste dan Monfalcone), Romania, Serbia, Slovenia dan Turki.

10 Tempat Wajib Untuk Dilawati

1. Stari Most

Stari Most
Stari Most yang dibina kembali pada tahun 2002 dan siap pada 2004. Pada Julai 2005, UNESCO mewartakan jambatan ini dan kawasan sekitarnya ke Senarai Warisan Dunia
Mostar, Bosnia dan Herzegovina

Stari Most adalah jambatan yang kukuh dibina semasa zaman kerajaan Uthmaniah pada tahun 1557 untuk menghubungkan Mostar Timur dan Barat telahpun musnah semasa perang etnik Bosnia – Serbia pada tahun 1993.

Peristiwa tragis itu menyaksikan jambatan ini dibom bertubi-tubi oleh pihak Kristian Croat setelah berpaling tadah selepas bergabung dengan Muslim Bosnia menentang tentera Yugoslavia. Mereka mula menyerang sekutu mereka sendiri akibat kebencian yang memang telah lama terhadap Islam. Jambatan bersejarah yang menjadi penghubung ini dibom bertubi-tubi, ada yang mengatakan sehingga 60 biji bom barulah runtuh sepenuhnya jambatan ini.

Jambatan ini telah dibina kembali pada tahun 2002 yang dapat dilihat pada masa sekarang.

2. The Blagaj Tekke

The Blagaj Tekke
The Blagaj Tekke, Bosnia dan Herzegovina

3. Plitvice Lakes National Park

Plitvice Lakes National Park Croatia
Plitvice Lakes National Park, Croatia

4. Bled Lake

Bled Lake
Bled Lake, Slovenia

5. Ohrid Lake

Ohrid Lake
Ohrid Lake, Macedonia

6. Seven Rila Lakes

Seven Rila Lakes Bulgaria
Seven Rila Lakes, Bulgaria

7. The Meteora Monasteries

The Meteora Monasteries
The Meteora Monasteries
Greece

8. The Rila Monastery

The Rila Monastery
The Rila Monastery
Bulgaria

9. Kotor

Kotor
Kotor, Montenegro

10. Bran Castle

Bran Castle
Bran Castle
Transylvania, Romania

Kami amat berharap perkongsian ini memberi manfaat kepada pembaca. Sertai Berita Travel untuk capaian pantas di Telegram.

Adi Azudin

Seorang designer bebas (freelancer) yang impikan untuk mengembara sepanjang masa kerana kerja boleh dilakukan di mana sahaja.

Cerita lain untuk dibaca

Penafian: Beberapa pautan pada blog ini adalah pautan afiliasi. Segala pautan ini adalah tidak memberikan anda sebarang kos tambahan, saya akan mendapat peratusan yang kecil iaitu komisen jika anda membuat pembelian dan saya hanya mengesyorkan produk yang terbaik!